Crosă și puc

pagini din istoria hocheiului românesc

in biblioteca in biblioteca - scurte referinte pentru cartile despre hochei aparute in Romania

in biblioteca - carti despre hochei | scurte referinte pentru cartile despre hochei aparute in Romania

Mihai Flamaropol - "50 de ani de hochei in Romania", 1976

scris de Dan-C., data creării 05-02-2022

Au trebuit sa treaca sase ani de la aparitia "Puc Crose Gheata" (Dorin Steflea, Alex. Teodorescu | 1970) ca speranta acestora ca o "istorie a hocheiului romanesc" sa fie publicata. Misiunea realizarii acesteia si-a asumat-o prea-bine-cunoscutul antrenor al echipelor Steaua, Dinamo si al reprezentativei Romaniei - Mihai Flamaropol, la aproape 14 ani de la prima sa carte dedicata hocheiului - "Hochei pe gheata", unde istoria nu s-a intins pe mai mult de 7 pagini, acest prim volum fiind dedicat partii tehnice si antrenamentului.

"Ideea de a scrie o istorie a hocheiului romanesc m-a ispitit de mai multa vreme. Ea a incoltit cu ani in urma, de pe timpul cand eu insumi a, practicat acest frumos joc, consacrandu-i  doua decenii si mai bine din carierea mea sportiva. Fara a sti cand anume ma voi aseza in fata mesei, cand voi asterne pe hartie primul rand, ama dunat totusi, date, documente, cronici si materiale din presa vremii, carti si fotografii, iar in numeroasele peregrinari pe stadioanele de gheata ale lumii mi-am insemna, ca intr-un jurnal intim, impresii, fapte, figuri de oameni, locuri si amintiri..." (citat din capitolul de deschidere al volumului - "Din partea autorului").

Volumul ramane si astazi [2022] cel mai important titlu ce prezinta, cu numeroase detalii, organizate pe cei 50 de ani (1925-1975) de activitate hocheistica, dar si cu cateva imagini de arhiva ce a insemnat competitia acestui sport in Romania. Un volum ce trebuie sa fie citit de fiecare pasionat de "crosa si puc"!  

Fotografii


Mihai Flamaropol - "50 de ani de hochei in Romania", 1976 [supra-coperta]

Mihai Flamaropol - "50 de ani de hochei in Romania", 1976 [coperta]

Mihai Flamaropol - "50 de ani de hochei in Romania", 1976 [cuprins 1]

Mihai Flamaropol - "50 de ani de hochei in Romania", 1976 [cuprins 2]

Mihai Flamaropol - purtat pe brate de jucatorii echipei Steaua dupa castigarea campionatului